SKLENKA NA VÍNO
Víno ve skleničce
Stejně jako výroba vína, tak i nádoby z nichž se víno pilo, prošly historickým vývojem. Kultura pití vína se měnila od historicky známých nádob z pálené hlíny, dřeva a kovových číší až k dnes používanému sklu.
Současný trh nabízí velmi širokou nabídku sklenic různých tvarů, velikosti a provedení – leptané, broušené, barevné a jiné kombinace. Tvarosloví sklenic umocňuje charakter vína - jeho chuť, vůni a délku pití. Ideální sklenice umožňuje vyniknout aromatu nápoje, ukazuje jeho barvu. Pro výběr sklenic na alkohol a hlavně na víno platí určitá pravidla.
Obecně platí, že víno podáváme v jednoduchých, nejlépe tenkostěnných a čirých skleničkách na stopce. Nápoj ve skleničce bez stopky se totiž teplem dlaně, která objímá skleničku, ohřívá. Tento efekt není u vína žádoucí. Naopak u jemných destilátů je pro vytvoření ideálního aroma vítán.
Pro bílá vína jsou vhodnější skleničky na delší stopce a menším objemu, aby nápoj neztratil ideální teplotu.
![]() |
Lehká bílá vína podáváme ve skleničce s otevřeným okrajem, ve tvaru zvonu. Pití z takovéto skleničky umožňuje rozlití vína na jazyku do široké míry, takže nápoj zasáhne všechny chuťové pohárky a umožní mu plně vyniknout. Tento druh skleničky používáme také pro vína růžová.
Pro červená vína jsou vhodné skleničky tulipánového tvaru, s mírně uzavřeným okrajem. Tento tvar je ideální pro plné rozvinutí buketu vína na stěnách a tak se koncentruje u vrchní části skleničky.
![]() |
Pro vyzrálá červená vína volíme skleničku s kalichem o větším objemu:
![]() |
Sekty by se měly pít ve skleničkách vysokých a úzkých – tzv. fléten, zúžené dno podporuje tvorbu stoupajících bublinek. Miskovitý, širší tvar skleniček má opačný efekt.
![]() |
Při podávání kořeněných vín používáme jednoduchý tvar skleničky.
Celkový dojem podtrhuje čistota skla, ve kterém víno podáváme. Sklo umýváme v horké lázni, používáme výhradně tekuté čistící prostředky a před podáváním raději přeleštíme.
www.svetvina.cz